Sista dagen på året


 


Kan man verkligen "ogilla" en hundras?

Det är nånting som jag undrar. Jag tycker att ämnet och många åsikter som man läst/hört är väldigt skrattretande måste jag säga.

Hundar är ju individer, de blir ju vad man gör de till? En tax kan ha liknande sätt och personlighet som en golden retriever ju? Men det är fortfarande två helt olika raser, både i utseende och ursprungssyfte. Fördomar kan man ha mot vissa raser, men behöver man ogilla en hel ras för det? Och bara för att man träffat på många dåliga exemplar av en ras, måste man ogilla rasen då? Ska man inte börja stirra på den som står i andra änden av kopplet istället, och fråga vad som blev fel?

Till exempel så vet jag en som inte gillade chow chow på grund av tungan. Vad är det för skillnad på en chow chows tunga jämfört med andra raser, förutom att den är blå? Det är ju inte direkt så att färgen på tungan gör skillnad.

What's the difference?

En annan ogillade border collie eftersom de har lömska ögon. Huh? Har nog aldrig sett min hunds ögon som lömska, nån gång? Förmodar att personen kanske menar under vallning, men bilden nedan visar en vallande bc, vart är de lömska ögonen? Jag tycker att hunden ser koncentrerad ut på sin arbetsuppgift. Att den hukande hållningen kan ses som lite lömsk kan jag mycket väl förstå, men inte ögonen? Och förresten så ogillar man väl inte en hel ras för att den ser annorlunda ut när den utför det arbete som den har avlats fram för?


Var är de lömska ögonen?

Någon hade också skrivit att gula labradorer ser tråkiga ut, och ogillade rasen på grund av det. Undrar bara varför just gul labrador och då inte alla labradorer, oavsett färg? Och jag tycker det är konstigt att ogilla en ras för att utseendet inte tilltalar en, för det kanske temperamentet gör om man bara vågar se efter.


What's the difference?

En annan ogillade schäfer eftersom personen inte skulle kunna tänka sig att ha en hund som folk blir rädda för när man är ute. Otroligt skrattretande tycker jag, varför skulle alla människor vara rädd för en mötande schäfer? Jag skulle vara mer rädd för ägaren, det är ju trots allt dem som ska ha kontroll på hunden, oavsett om det är en schäfer eller en papillon. Tänk dig att du möter en lunkande schäfer som luktar sig fram på gräsmattan och en fullständigt rabiat dalmatiner som slänger sig i kopplet - hade du fortfarande varit rädd för schäfern? Samma sak är det väl om du möter en aggressiv schäfer OCH en aggressiv dalmatiner, vilken ras ska man bli rädd för då? Självklart kan vissa raser verka mer skräckinjagande än andra, men folk är trångsinta om de dömer en hel ras för enstaka självupplevda händelser eller sånt som de har sett på film.


What's the difference? Hund som hund.

Äh, nu lämnar jag det här. Ville bara yttra mig om det hela, det är ägaren som gör hunden. Man behöver inte ogilla en hel ras för att man sett två dåliga exemplar eller för att de vid första anblicken bara ser allmänt "tråkiga" ut. Detta var absolut inte något gnäll-inlägg då jag ville klaga på folks åsikter, självklart får man tycka som man vill, och det har jag också gjort nu :)


En border collies anatomi



Kan passa på att säga att jag slängde ihop en ny layout till hemsidan då jag tyckte att den andra var ganska tråkig. Denna känns mer kul! Alla undersidor är också mer eller mindre uppdaterade på något sätt :)



Visst vet ni att det går att följa min blogg via
Bloglovin?


Tre bilder från julafton


Jag och min fina hund på julafton igår! Hon hade en röd liten rosett på sig :)


Den årliga "framför granen"-bilden på mig och lillebror


Han är faktiskt två år yngre än mig men han har växt om mig för länge sen!


God Jul önskar vi på Nellan.se


Riesenschnauzer-tankar


Christoffer förra sommaren med sin favorit-riesen, grannens Isaq

På Stockholmsmässan så finns det ju rasmontrar, och Christoffer som älskar riesenschnazer ville såklart se de i ringen och sedan gå till rasmontern för att titta (och klappa!). Det var en fin svart tvåårig tik vid namn Issa som var där, sedan två andra, en hane vid namn Eddie och en tik vid namn Elsa(?) tror jag, som var peppar och salt. Jag pratade med Issas matte och hon gav mig en tidning över alla registrerade riesenschnauzer-kennlar.

Christoffer är helt frälst i denna ras och eftersom vi båda vill ha riesenschnauzer så kommer vi förmodligen att skaffa en sådan i framtiden, om inte så tillsammans så absolut var för sig, det är jag helt säker på ;) Jag lämnade tidningen hemma hos Christoffer så jag ska sätta mig ner och kika igenom den när jag är där nästa gång. Jag har dock redan en kennel högt uppe på min intresselista sedan förut. Det skadar aldrig att kolla upp sådant redan nu. Jag har ju stått på kö i snart tre-fyra år hos den kenneln som jag kommer ta min nästa BC ifrån. 

Den BIR-vinnande Riesenschnauzern på Stockholms Hundmässa

Nostalgi...



Åh, jag hade verkligen agilityplaner med denna hund alltså.. Hade så många drömmar och mål som vi aldrig kommer att kunna uppnå. Det känns så himla trist, så orättvist.


10 veckor gammal


11 veckor gammal


6 månader gammal


Världens bästa Pumabus! ♥

Christoffers nya lägenhet

Christoffer flyttade hemifrån för ca 1,5 vecka sen. Förra veckan var jag i hans lägenhet för första gången och jag gillar den faktiskt, den är rymlig för att vara en etta. Har tagit lite bilder i den även om han inte riktigt fått i ordning allt och tagit dit alla grejer. 

Såhär ser det ut när man kommer in i hallen. Toan rakt fram och till höger vardagsrum och kök. Tvättkorgen står dock i hallen eftersom han har duschat och toan är så liten så den ryms inte där inne då ;)

Såhär ser hallen ut från det andra hållet.

Den lilla toaletten. Svårt att få en bra bild eftersom det är så litet så det är svårt att fota!

Går man till höger i hallen och sedan direkt till höger så kommer man till köket. Dock lite stökigt eftersom jag precis hade diskat och inte lyft in allting i skåpen ännu.

Det här ser man när man står i köket. Lite rörigt eftersom han inte har fått sitt databord ännu och har datorn på köksbordet. Det är så trångt då så vi brukar äta vid vardagsrumsbordet haha ;)

Stökigt här också med halva soffan på golvet men vi skulle bädda ut för vi skulle lägga oss, han har nämligen inte fått dit en säng ännu så vi sover på bäddsoffa :) I högra hörnet kommer han ha sitt databord sen, och där vart bokhyllan står kommer han att flytta teven när sängen har kommit.

Ser ut som han somnade innan han orkade bädda ut soffan haha.. Vart soffan står kommer han ha sängen, sen bredvid den kommer teven att stå (han ska köpa en ny under mellandagarna). Bokhyllan kommer nog också att stå efter den väggen för jag tror inte den får plats annars.

Nu i veckan skulle han hämta ett databord också så då blir det plats vid köksbordet. Kan ju också poängtera att han inte valt tapeterna, och han tycker man blir snurrig i huvudet av att titta på dom! Med tanke på hans beskrivning av dom trodde jag att dom skulle vara fruktansvärda, men så hemskt var det ju ändå inte. Det är högt till tak i lägenheten och det tycker jag om.
Nästa gång jag kommer dit (nästa vecka) så har han nog fått lite bättre ordning och mer grejer dit och satt upp några tavlor så inte väggarna ser så tomma ut. Man blev lite galen av att inte kunna titta på teve när han inte var hemma, då fick jag sitta vid datorn istället. Även om han har teve nästa gång jag åker ner så blir det nog roligare när jag kan ta Nova med mig dit så har jag sällskap när han jobbar.

Här är planlösningen:


Hemma på Hantverkaregatan igen


Julen närmar sig och vinterkylan lyckas alltid krypa in oavsett hur påklädd du är när du är ute. Ville bara tala om att jag är hemma, anlände igår kl 18.00 istället för 13.00 efter en massa förseningar med tåget, tjorv med biljetter, arga SJ-tanter och buss från Boden till Gällivare. Bilder och en sammanfattning dyker upp när jag orkar! Sov till 12.50 idag utan att vakna av klockan ens. Nu är jag visserligen helt utvilad nästan, men har ingen ork till att skriva. Jag lovar att försöka skriva ikväll eller imorgon! :)


Dagens läge

Försöker få liv i min sengångare till pojkvän så att vi kan börja bege oss mot Stockholm och hundmässan. Tog lite sovmorgon, skulle egentligen åkt kl åtta, men tåget från Gällivare som några andra tjejer kommer med är 2 timmar försenat så då kunde vi sova lite längre eftersom vi inte har nått att stressa till, vi åker nämligen bil ner. Vi la oss dock typ först halv tre för vi var hos hans kompis en sväng igår kväll så vi har inte fått sova det vi behövt men sånt är man van vid.

Nu ska jag göra lite frukost och dra upp herr C för han måste liksom upp eftersom det är han som kör, sen uppdaterar jag nog på måndag när jag är på hemmaplan igen!

Och vad är då detta?


Jo, en frysande men dock fortfarande poserande hund. Haha!
 

Haha, stackars Nova frös idag när vi fotade nya bilder till hemsidan. Nu finns det tre nya bilder - en på Novas sida, en på Pumas sida och en på min sida. Så nu är hela hemsidan i helhet rätt "vintrig".

Nu ropar städningen igen. Jag har städat mitt rum hos pappa sen typ klockan ett och har nyss tagit en paus och ätit två clementiner. Nu har jag en hel hög med kläder som ska sorteras och vikas, men sen är jag klar! Det ska bli skönt, var vääldigt länge sen det var städat här och jag är helt slut. Tror ingen vill veta hur det såg ut tidigare i mitt sluskiga tonårsrum, städat senast typ i våras? ;) Haha usch och fy!


En glad nyhet

Husse har skrivit kontrakt idag och fått nyckeln till sin nya lägenhet, med andra ord ska han flytta hemifrån. Han flyttar nu från skogen i Vittersjö in till byn eller vad man ska säga, Bergby i alla fall. Och istället för att ha 4 mil in till stan har han nu 3,5 mil, så det är visserligen inte så stor skillnad så ;) Men han trivs att bo lite utanför, det gör i princip alla hans kompisar också och han är ju van att pendla till och från stan eftersom han har gjort det sen han började gymnasiet så det är ingen skillnad för han nu ner han åker till och från jobbet.

Men för oss kommer detta att göra stor skillnad. Det kommer att betyda att jag kan nå han på mobilen när jag vill eftersom han kommer ha täckning när han är hemma, det har han inte nu i skogen nog så man kan ringa om man inte har telefonen i fönstret och högtalaren på. Det betyder också att jag kommer att kunna åka buss mellan honom och stan och mycket kommer att underlätta en del.

Detta betyder också att jag kommer kunna ha med mig Nova ner när jag åker och hälsar på honom. Äntligen!! Förut har jag inte kunnat det eftersom hans pappa har katt och hon är rädd för hundar. Nova däremot älskar katter, men om det inte är ömsesidigt är det ju ingen idé. Första gången som Nova kommer att få följa med mig ner blir i början av februari har vi planerat. Dels för att alla biljetter innan är bokade redan och det är inga djur-biljetter, och dels för att jag bara kommer vara där i ett par dagar då och eftersom Nova är en väldigt känslig hund så kan det blir stressande för henne att vara där länge om hon inte känner sig trygg.

Jag hoppas dock att hon ska trivas och vänja sig för jag ser fram emot det enormt mycket att äntligen, äntligen kunna ta med henne ner till Gävle. Att Nova får träffa Christoffer oftare, som hon bokstavligen avgudar, och att han får träffa henne kommer också bli riktigt kul. Jag ser verkligen fram emot det! På torsdag får jag också se hans nya lägenhet.

  
  
 


För flera år sedan...

Gamla bilder kan man väl aldrig få nog av? Här kommer några bilder, de flesta är från Novas första år, 2005, men finns några som är lite nyare.


Nova, sex månader gammal, i cykelkorgen i stugan i Kardis


Bilder från 2007 tror jag, den första ute på gården, den andra på finaste Nelly i skogen


Balansträningar fick Nova utstå tidigt. Här är en sex månader gammal Nova sittandes på ett fällt träd uppstaplat på nå träbockar. Grym balans redan då!


Nova på sin första fisketur, fem månader gammal. Här dricker hon lite saft ur en mugg.


På samma fisketur som ovan, sittandes.. ja, rätt i en myrstack! haha


Ny layout på hemsidan

Nu är det ny layout på hemsidan, äntligen en "vintrig"! Jag gjorde om den igår kväll (natt..) men jag blev inte nöjd så knåpade om den idag. Nu är den väldigt simpel men jag gillar det just nu. Bilden till vänster kommer säkerligen att bytas ut snart, men jag har inte hunnit fota något knappt sedan snön la sig, så det var den enda jag hade som dög. Fick lite panik eftersom jag hade höstlayouten kvar och det är ju december nu, och snart jul! Men nu är det "nyrenoverat".


Nova de senaste dagarna


Fredag morgon.. Nova ligger vid fågelburen, hon har
fortfarande inte insett att pippi inte finns längre :(


Inte så bra bild, men har en väldigt naken hund just nu med bara några få strån


Fredag kväll, en liten stödvila i Idol-pausen, kolla stråna vid den svarta fläcken, haha!


Nova ser spänt på utröstningen i Idol


Morgonpromenad på lördag i skönt väder, endast några få minusgrader!


Nova äter en skumtomte

Nova är en väldigt försiktig hund, speciellt när det gäller ny mat eller liknande. Igår fick hon en skumtomte av mig och hon vågar aldrig slita och dra om man håller kvar det man ger henne, alltid så är hon jätteförsiktig och försöker tugga sakta tills man släpper det. Man som var så van vid Nelly som gladeligen åt både det man gav henne och även fingrarna ;)


Du började odla vingar när din hud blev för trång


Världens bästa och vackraste hund.
Nelly för 14 år sedan, cirka två år gammal ♥


RSS 2.0