Vila i frid T-bo



Mamma ringde för någon timme sen och berättade för mig eftersom det är ett tag kvar tills jag ska komma hem, så att jag hinner smälta det som har hänt. Kommer bli riktigt tomt och konstigt hemma nu. Även om det inte är oväntat så är man ju aldrig riktigt förberedd. Och det är "bara en fågel" som vissa säger, men jag har trots allt haft honom sen jag var 11 år, alltså i 7 år, så det är klart att det känns. Min fina lilla Turbo Sixten Auoja som jag döpte honom till när jag fick hem honom. Det kommer att bli tomt.


Vittersjö, Gävle



Idag har jag och Christoffer varit tillsammans i 2 år så vi har ätit god mat på BK (fläskfilé och kycklingfilé bland annat) och imorgon ska vi in till stan och äta kinamat. Nu ska vi ut på äventyr på byn, tänkte bara uppdatera och säga att jag lever! Och att jag är i Gävle nu fram till 8 november. Skönt att vara i snöfritt land!


Dagens tävling

Styrde kosan mot Jokkmokk tidigt imorse för att tävla inofficiellt i agility. Har inte tränat agility med Nova på två(!!) månader över huvudtaget så jag är mer än nöjd över hennes hyfsat sansade attityd. Alla lopp blev filmade så jag tänker inte skriva så mycket utan bara slänga upp filmerna så att ni får se! :)


Missade att trycka ut henne tillräckligt över däcket så det blev en vägran, sen hoppar hon kontaktfältet på a-hindret också, men räckte ändå till en 2:a plats.
 

Maria fick prova köra med Nova också, trots att hon sammanlagt skulle springa 11 lopp ändå.. Bra gjort av henne! Och fint gick det, förutom att Novas start kanske inte var sådär jättevacker att se på ;) Jag tyckte att banan kändes skitsvår, jättemkt spring, men Maria fixade det väldigt bra. Det gäller att ha kondis!!
 

Var en väldigt klurig bana och jag bestämde mig för att chansa och göra något som jag inte trodde skulle lyckas, vilket det inte heller gjorde haha. Men bra försök ändå. Tappade dock Nova helt sen och lyckades inte riktigt fånga upp henne igen så hon körde banan på sitt eget sätt vägen ut!


Fröken Tandlös

Till er som undrar hur Nova ser ut i munnen nu när det läkt lite så kommer svaret här. Tanden ska ju sitta bakom sista tanden som syns, fast i överkäken då. Det har verkligen läkt jättefint och i princip alla stygn har lossnat (såg ett kvar nu när jag kollade). Såg dock att det var väldigt rött och irriterat men det verker sitta ett stygn just där det är det, som vill lossna men inte riktigt gör det. Så vi får hålla det under uppsikt och fortsätta rengöra då och då. Fastnar väldigt lätt matrester där uppe.


"Hemma på våran gata i stan..."



Där tar vi det bara väldigt lugnt, av bilderna att döma ;)

Snön har nog kommit för att stanna


Såhär såg det ut vid lunchtid idag utanför skolan...
 

Jag och mamma tog en 30 minuters powerwalk med hundarna på kvällskvisten

De senaste dagarna, och lille Turbo

Har varit tyst i bloggen nu ett tag, men det händer knappt nånting. På lördagen fyllde pappa år så han firades med tårta och dessutom min favoritmat ;) Skulle nog kunna äta ihjäl mig på det, gud vad gott det är! På kvällen var jag ut med några kompisar. Söndagen kanske man inte mådde sådär supert så det vart mest att ligga i soffan och dega även om jag gärna hade tränat lite hund så fick det dock bara bli en långprommis mot kvällskvisten.

Skolarbetena tar upp mestadelen av fritiden nu, men ska försöka ge mig på några träningspass nu i veckan. På söndag åker vi till Jokkmokk för att tävla inofficiellt i agilityn, som en träning inför vad som komma skall. Pratar alltså om den kommande tävlingen i november.
 

 
Min undulat Turbo har varit dålig de senaste dagarna. Han har inte orkat flyga, inte kunnat gå och bara suttit på pinnen och sovit. Eftersom pappa är i Turkiet så har han fått flytta in hos mamma nu. Rengjorde hans bur på söndag, badade honom och fixade rent och fint. Igår satte vi in sandpapper på pinnarna och mamma klippte hans klor. Imorse gav han ifrån sig ett litet pip, det första på länge. Idag är han bättre, han springer på golvet och kvittrade en lite längre ramsa nu på kvällen. Jag hoppas han är på bättringsvägen.

Turbo är trots allt sju år och en undulat blir mellan 6-10 år som vanligast. Han har alltid vägrat äta grönsaker och nyttigt som gör att de lever längre så han kanske inte klarar sig så länge till. Jag kommer nog gråta den dagen han dör, för jag har haft honom sedan jag var 11 år och sedan han var 5 veckor gammal. Trots att han "bara är en fågel" så är han givetvis en speciell sådan.


Störst käft vinner


Puma har roffat åt sig tre leksaker, allt för att inte Nova ska få någon..

Morgonpromenad

Trots att jag är ledig idag vaknade jag vid tio och var klarvaken (hade såklart ställt klockan, men brukar vara trött när den ringer). Åt frukost och tog sen med mig Nova ut på promenad med Anna och hennes hundar. Och även om klockan var elva så var det för mig en morgonpromenad ;) Trots tråkigt väder och framförallt färglös och tråkig omgivning så tog jag med mig kameran, så slänger upp fyra av bilderna.


Nova i täten
 

Flickorna på led vid Fjällnäs
 

 

Enya, Tindra och Nova
 
Nu ska jag dra fram dammsugarn och dammsuga lite, sen ska jag äta nått och ta det lugnt framför teven innan jag ska kila iväg på stan en sväng.


Gamla bilder i all ära

Lina skickade dessa bilder åt min på msn nyss. Vi umgicks väldigt mycket när vi var yngre (3-5 år sen). Haha Nova var inte så gammal (över året) så hon var ful och pälslös haha!! Första bilden är från 2007, de andra är från 2006.


Haha, vet inte vad hon föreställer här...




Dog när jag såg den här bilden haha!! Hon grävde en grotta..


Lista om din hund

Snodde denna lista från Kadjas blogg, och hoppas att fler gör den så man får veta lite rolig fakta om andras hundar! :)


Vad heter din hund? Pricken från början, men vi döpte henne till Nova
Varför valde du just det namnet och vilka andra namn funderade du på? Valde Nova dels eftersom det inte var så vanligt då att hundar hette det, sen är det fint och Nova betyder stjärna som under en period ökar sin ljusstyrka kraftigt. Och det var precis det hon skulle bli - en stjärna som kom till att växa allt eftersom.
När är din hund född? 2005-03-22
Vilken ras är det och vilken färg har den? Border collie, svartvit.
Vad väger din hund? Har för mig hon vägde 18,6 kg hos veterinären för två veckor sedan.
Var köpte du hunden och vad kostade den? Från en bondgård i Södra Orrbyn (Råneå). Hon kostade 6000 kr.
Varför valde du just den rasen? Vi var från början ute efter en bc-blandis då våra bekanta hade det och vi var nyfiken på rasen men trodde inte att vi skulle klara den. Vart dock renrasigt ändå tack och lov, och nöjda är vi även om Nova inte är helt hundra i skallen så är rasen perfekt känner jag. 
Har du deltagit i några tävlingar med hunden? Ja, vi har tävlat agility och lydnad sedan 2007.
Är hunden rädd för något? Människor, skott, raketer, lastbilar, saker som står placerade på konstiga ställen osv. Är det jag kommer på nu iaf. 
Vill du ha fler hundar av samma ras? Ja, jag har stått på kö i nått år redan :)
Kan hunden några konster och lydnad? Ja det kan hon, hon är väldigt lättlärd.


Och Puma kan ju inte utelämnas trots att hon är mammas hund!
Vad heter din hund? Puma
Varför valde du just det namnet och vilka andra namn funderade du på? Hennes mamma är en väldigt slank och fin schäfer (och pumor är ju slanka, snabba djur) så vi hade Puma som förslag. När vi sedan fick veta att det skulle bli en P-kull så valde vi det namnet åt henne.
När är din hund född? 2008-02-14
Vilken ras är det och vilken färg har den? Schäfer, svart och brun (eller gul som det står på registreringsbeviset).
Vad väger din hund? Kring 29-30 kilo sist hon vägdes.
Var köpte du hunden och vad kostade den? Från Nemårs kennel utanför Boden. Hon kostade 9000 kr har jag för mig.
Varför valde du just den rasen? Mamma har alltid velat ha Schäfer, och det har hon nog bara velat ha mer och mer när vi hade Nelly (som var schäferblandis) så dom tankarna har nog varit hos mamma länge. 
Har du deltagit i några tävlingar med hunden? Ja, jag har tävlat agility med henne en gång. Mamma tävlar lydnad och bruks med henne sedan i år.
Är hunden rädd för något? Nej, inte direkt. Hon är inte direkt en så tuff schäfer men hon har ingen uppenbar rädsla för något alls. 
Vill du ha fler hundar av samma ras? Schäfer känns inte riktigt som min ras (inte ännu iaf) men mamma kommer att köpa schäfer igen, för jag vet att en svart renrasig schäfer alltid varit en dröm hos henne ;)
Kan hunden några konster och lydnad? Japp!

Jag utmanar följande: Alla som läser det här inlägget måste föra listan vidare till sin egna blogg tycker jag! Lämna gärna en kommentar så jag får läsa sen!


Tragiskt när det går mot vinter


Kvällspromenad idag kl 19:20


Eftermiddagspromenad fyra dagar tidigare kl 15.40

Gävlebilder

Eftersom lusten att blogga ligger ganska långt under 0 just nu så bjuder jag på några av de få bilder som togs sist jag var i Gävle, då jag inte gjort det tidigare.


Sickan med lurig blick
 

Och här delar hon stol med Christoffer medan han sitter vid datorn
 

Christoffers nya bil som han köpte medan jag var där, då han kört ras på sin Volvo 850
 

Vart en del skruva med bilen, eftersom den stått i två år
 

Herr C och sötmissen S

Det var det lilla jag fotade faktiskt, några till på Sickan och sen när grabbarna höll på med bilen. Tror nog aldrig att det har blivit så lite bilder som denna gång, men får ta igen det nästa gång!


Änglavakt

Husse var med om en bilolycka igår påväg hem från jobbet, så det har varit en jobbig natt utan mycket sömn, även om vi vet att det gick bra för honom och att han verkligen hade änglavakt. Det jobbigaste är att han är 100 mil bort och man inte kan vara där och se att han är hel och ren, men vi litar på hans ord i telefonen. Om 19 dagar åker jag ner, fast hade gärna hoppat på tåget redan ikväll.


Vägledning till hundsporter

Har sett denna på ett antal internetställen nu (bla många som ligger ut den i bloggen just nu). Känner att jag också vill dela med mig av den, för den är riktigt rolig!

Här följer en vägledning till de olika hundsporterna (nåja, några av dem) med utgångsläge ifrån din egen personlighet! Antingen väljer du sport utifrån hur bra beskrivningen stämmer in på dig själv (var ärlig!!) eller, ännu mer spännande, titta på de sporter du själv (eller dina vänner!) håller på med och häpna över vad ditt val avslöjar dig som person! OBS!! Inga klagomål kommer att beaktas! Det är inte mitt fel att du är som du är!
 

SPÅR:
Sporten för den sanna individualisten! Kan utövas utan att man behöver ta hänsyn till andra människor, något som du ser som ett stort plus. Spårmänniskan vet alltid själv bäst, och eftersom ingen annan följer med ut i skogen, är spår den överlägsna grenen vad gäller bortförklaringar - ingen annan än DU vet ju vad som egentligen hände därute i skogen! Ingen ser heller alla dina misslyckanden, utan det är helt upp till ditt eget rymliga samvete hur du vill beskriva att din träning gått! (Vissa spårmänniskor medtar alltid extra apporter och spårslut för att kunna dölja ett eventuellt misslyckande - även på tävling!)
Viktiga karaktärsdrag: ensamvarg, duktig på att räkna steg och pinnar, skarp syn (du tar apporten, det gör inte hunden), måttligt terränggående, bra att hitta på undanflykter. Hemsk sångröst för att skrämma bort älgar är ett plus!
 

SÖK:
Spårets motsats! Perfekt för dig som vill studera hur människor fungerar i grupp – intriger, maktbalans, skiftande ledarskap. En bra övning för framtida deltagande i "Expedition Robinson", du kommer garanterat att vilja rösta bort minst en deltagare per träningstillfälle! Bra sport för den som inte har så bra lokalsinne - även den vimsigaste brukar hitta de 50 metrarna till mittstigen efter någon timme. Söket har nackdelen att alla andra i gruppen vet exakt hur uselt din hund går men samtidigt har du fördelen av att kunna skylla alla dessa misstag på de andra i gruppen! Usla figuranter och slarv på stigen kan ju få det bästa sökhundsämne att tappa sugen! Hade du bara en bättre grupp så...
Viktiga karaktärsdrag: älskar att argumentera, bra på att skylla på andra, mycket terränggående (älskar du att kasta dig utför ett stup och hala bergshällar i 100 knyck är sök den enda sanna grenen för dig!), klarar av att ligga still i en snödriva eller inlåst i en nedgrävd låda hur länge som helst utan att förfrysa eller drabbas av klaustrofobi.
 

RAPPORT:
Grenen för de sanna latmaskarna! Du låter hunden och hjälpföraren göra hela jobbet och sitter själv och fikar på A-stationen! En rapportmänniska bör ha mycket is i magen och gärna leva efter tesen "Går det så går det", för hunden kommer du inte att se skymten av under hela träningspasset. En stor förkärlek för att sitta och fika, filosofera eller halvsova långa stunder i sträck är meriterande. Kommer inte hunden tillbaka, kan du hitta på vilka förklaringar som helst - ingen har ju sett den ute på sträckan, så hur skulle de andra i gänget kunna avgöra vad som är sant eller ej!?
Viktiga karaktärsdrag: lugn, lat, optimist. Tar dagen (och träningen) som den kommer. Förkärlek till långa fikapauser. 
 

SKYDDS:
Grenen för dem som egentligen ville bli yrkesmilitär eller poliser eller bara vanliga väktare men som i själva verket inte ens får bli dörrvakt på stans värsta sylta. En stor förkärlek för militärgrönt och kamouflage är ett måste! Du tycker inte om att träningsmetoderna ändrats de senaste 30 åren och du förstår fortfarande inte vad alla dessa sällskapshundar har på brukshundklubben att göra!? Du har mycket svårt att känna igen andra raser än schäfer och börjar gärna dina argument med "På MIN tid..." eller "Det var bättre förr!" och du tillhör det lilla fåtal som tycker att Gällivarehäng faktiskt är riktigt snyggt... En perfekt sport för den som vill fylla sin bil med munkorgar, skyddsärmar och andra attiraljer som visar att du är en sann bruksmänniska!
Viktiga karaktärsdrag: självsäker, dryg, bakåtsträvande. Förmåga att se ner på alla andra grenar. Macho. Uppskattar hunddressyr a la 60-talet..
 

LYDNAD:
Grenen för dig som inte vill ta ett steg själv utan att bli kommenderad! Passar alla utan fantasi och initiativförmåga, träningen utförs med slavisk noggrannhet och förändras aldrig. I lydnaden riskerar du aldrig att behöva bege dig ut i skogen, utan kan tryggt stanna kvar på din klippta gräsmatta eller klubbens lydnadsplan. Kräver minimal kondis och smidighet av föraren. Passar den som inte vill att hunden ska tänka och arbeta självständigt utan bara lyda! Perfekt gren för att få låta hunden sota för alla dina misslyckanden, taskiga självkänsla och maktbegär. Äntligen har du fått någon som till och med du kan bestämma över och hunsa med!
Viktiga karaktärsdrag: dålig självkänsla, maktgalen, långsint, fantasilös. Måste uppskatta att traggla samma trista moment om och om igen. Förmåga att ta order från andra utan att tänka själv.
 

AGILITY:
Grenen för dig som inbillar dig att du visst kan springa lika snabbt som din hund, samt skrika och vifta med armarna på samma gång! Du är den ständige optimisten som tror att trots att din hund diskat ut sig i tre lopp på raken, så kommer den ändå att vinna i det fjärde (och svåraste) loppet! Hoppet överger dig aldrig, däremot överger dig ofta flåset, och ibland hunden. Men du är lika glad för det. Det kommer ju fler lopp.
"Om inte..." säger du så fort du klivit av banan. Du har tusen förklaringar på vad som blev fel och varför. Du är expert på att se alla domarmissar och vet så väl att den ena klon faktiskt var på kontaktfältet så det så! Du tävlar för det mesta för att träffa andra glada optimister som inte heller kommer någon vart med sina hundar. Du tycker att det borde delas ut fler och större priser och tar glatt emot jumborosetter.
Viktiga karaktärsdrag: älskar att springa och bli svettig, förmåga att både vifta, skrika och hoppa upp och ner samtidigt när hunden diskar sig, duktig på bortförklaringar, rosettbög.
 

IPO:
Grenen för dig som misslyckas i andra bruksgrenar och som snabbt behöver återställa ditt självförtroende - i IPO kan alla bli världsmästare, för än så länge så är du garanterat ensam på din klubb att tävla i den grenen! Ett klart övertag! Eftersom ingen annan förstår din träning, kan de inte heller se dina misstag, och om de tror sig se några sådana så förklarar du att "nere på KONTINENTEN" så vill man minsann ha hundar som gör precis som din! (Lugn, du behöver inte varit på "kontinenten" för att använda detta knep, det räcker med att ha hört någon annan säga att det är så...) IPO har även fördelen att spåren går i maklig takt över välklippta gräsmattor - ingen risk att tvingas få bra kondition eller bli terränggående. Även den fetaste tysken klarar av dem, så du kommer inte att ha något problem! IPO är snäppet bättre än skydds för den pryltokige; här finns miljarder livsviktiga prylar att köpa och hänga upp på hundburen! Och det bästa av allt; du måste byta ut dem så fort du hör om något nytt "nere på KONTINENTEN"!
Viktiga karaktärsdrag: missförstådd världsmästare, macho, pryltokig, förakta svensk-skyddet och anse att allt som kommer utifrån automatiskt måste vara bättre än det vi redan har hemma i Sverige. Kunna hitta på egna skojiga termer när ord som "drifter" och "belastningsbar" börjar kännas uttjatade...


Jag dog inte när du lämnade mig, jag slutade bara leva

Idag är en speciell dag, lika speciell som den varit sedan flera år tillbaka. De enda skillnaden nu är att hon inte är kvar här längre, det var hon inte förra året heller. Idag skulle Nelly ha blivit 16 år. Sexton hela år. Älskade pigan. Jag har nyss kommit hem med tåget från Gävle, har ställt fram Nellys minneslykta på bordet och tänt den.


Det handlar inte om att jag blir mindre utan dig för jag är fortfarande en och sextio oavsett om jag står eller ligger. Det är det där tomrummet i hjärtat som känns mest.


RSS 2.0