Dag 3 – Berätta om din hunds ras

Texten kommer ursprungligen från SVaK men jag har kortat ner den en del.

Border collien är en utpräglad vallhund och nu för tiden används den över hela världen för att hämta, samla och förflytta får, nötkreatur och andra djur. Border collien är signalkänslig, har mycket lätt för att lära och vill gärna vara sin förare till lags. Den är avlad för att arbeta åt sin förare och om man inte har ett bra ledarskap över sin hund, så hittar den på egna aktiviteter och kan lätt bli stressad. Den låga stresströskeln behövs när man ska arbeta med att valla djur. Hunden ska reagera snabbt på djurens rörelser, men det gör även att den kan börja valla allt möjligt annat som rör sig t ex barn, bilar, joggare. Man måste verkligen hålla efter den som valp, så att den inte lägger sig till med sådana olater.


Bilderna kommer från Google


Det finns en rasbeskrivning, men om det utseendemässiga ej påverkar vallnings-egenskaperna, så spelar det inget roll. Den ska vara frisk och harmoniskt byggd med smidiga rörelser. De kan se mycket olika ut; lång/korthårig, häng/ståndöron, 13-30 kg, mest vit/mest svart, trefärgad osv.

För att få registrera border collievalpar i SKK:s Vallhundsregister så måste båda föräldrarna ha avlagt godkänt vallhundsprov. Det är ett sätt att bevara Border collien som vallhund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0